2 seconden afstand houden

De afstandschijf

Wat was ook al weer de juiste afstand? Vraag de afstandsschijf aan om als geheugensteuntje te gebruiken in de auto. De draaischijf geeft voor de meest gebruikte snelheidsbegrenzingen aan welke afstand u minimaal moet aanhouden. De schijf is in een beperkte oplage beschikbaar, dus bestel hem snel!

Bereken de juiste afstand

De landelijke norm voor de veilige afstand tussen twee voertuigen is de afstand die je aflegt in 2 seconden. Dus hoe harder je rijdt, hoe groter de veilige afstand moet zijn. Selecteer hieronder je snelheid en zie meteen de aanbevolen afstand tot je voorganger Om het makkelijker te maken geven we ook aan hoeveel personenauto’s van gemiddelde lengte dat ongeveer zijn.

130
Selecteer de snelheid (km/h)
72
Afstand in
meters
15
Aantal
personenauto’s
2
Aantal
seconden

Test je kennis over afstand houden

Doe de test!
Uit onderzoek naar ‘bumperkleven’ in Overijssel blijkt dan 60-70% van de weggebruikers onvoldoende afstand houdt. Oók op rustige wegen en rustige momenten. Nemen zij bewust het risico van een kop-staartbotsing? Of is het gewoon moeilijk de juiste afstand in te schatten. Veilig rijden begint met kennis van verkeersregels en –situaties. Met de afstandstest kun je jouw kennis over veilige afstanden en aanverwante zaken toetsen. Je vindt de antwoorden op alle vijf vragen terug op deze site. Hulp nodig? Klik hier voor de afstandcalculator

Doe de test>

ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeers- veiligheid en van het gebied, ­brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en de provincie Gelderland.