Afstandstest

1 Vraag 1
2 Vraag 2
3 Vraag 3
4 Vraag 4
5 Vraag 5
  • Je rijdt 80 km per uur. Welke afstand houdt je tot je voorligger?

Twee seconden afstand houden

Waarom afstand houden?

Onvoldoende afstand houden is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen in de leeftijdsgroep van 25-60 jaar. Dat blijkt onder andere uit het opvallend hoge percentage kop-staartongevallen, die vaak plaatsvinden bij verkeerslichten en kruisingen. Samen met jou willen de verkeersveiligheidspartners in Oost-Nederland dit type ongevallen terugdringen. Daarvoor vragen we je maar één ding: beter letten op de afstand tot je voorligger.

Handige hulpmiddelen

Vaak zijn verkeersdeelnemers zich er helemaal niet van bewust dat ze onvoldoende afstand houden. Daarom vind je op deze site een aantal handige ­hulpmiddelen om dat bewustzijn te vergroten. Zoals de afstandstest, de afstandsschijf en de afstandscalculator. Als je straks in de auto of op de motor zit, komt het weer helemaal op jou aan. Zorg er daarom voor dat je afstanden goed kunt inschatten en houd je aandacht steeds bij het verkeer! Het makkelijkste hulpmiddel voor tijdens het rijden is de 2 seconden-regel. Daarbij kijk je wanneer het voertuig voor je een bepaald punt passeert en tel je de tijd die verstrijkt totdat je dat punt passeert (21, 22…). Voor een veilige afstand moet er minstens twee seconden tussen zitten. Houd er rekening mee dat je bij regen en slecht zicht een grotere afstand moet aanhouden dan twee seconden.

Bereken de juiste afstand

De landelijke norm voor de veilige afstand tussen twee voertuigen is de afstand die je aflegt in 2 seconden. Dus hoe harder je rijdt, hoe groter de veilige afstand moet zijn. Selecteer hieronder je snelheid en zie meteen de aanbevolen afstand tot je voorganger Om het makkelijker te maken geven we ook aan hoeveel personenauto’s van gemiddelde lengte dat ongeveer zijn.

130
Selecteer de snelheid (km/h)
72
Afstand in
meters
15
Aantal
personenauto’s
2
Aantal
seconden

Handig: bestel de afstandschijf

Wat was ook al weer de juiste afstand?
Vraag de afstandsschijf aan om als geheugensteuntje te gebruiken in de auto. De draaischijf geeft voor de meest gebruikte snelheidsbegrenzingen aan welke afstand u minimaal moet aanhouden. De schijf is in een beperkte oplage beschikbaar, dus bestel hem snel!

Meteen bestellen>

ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeers- veiligheid en van het gebied, ­brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en de provincie Gelderland.