2 seconden afstand houden

Campagne-informatie

Over de campagne ‘2 seconden afstand houden’
De laatste jaren was onvoldoende afstand houden de oorzaak van ongeveer een derde van de verkeersongevallen en verkeersslachtoffers in Oost-Nederland. Vooral op kruisingen en bij verkeerslichten waren er veel kop-staartbotsingen. Daarbij lijkt verminderde concentratie een belangrijke rol te spelen. De afstand tot de voorligger kan daardoor ongemerkt afnemen.

Maar welke afstand is voldoende? Dat is afhankelijk van de rijsnelheid. Bij een snelheid van 80 km/u is het circa 44 meter en bij 50 km/u circa 28 meter. Bij voldoende afstand passeert de auto een bepaald punt (bijv. een lantaarnpaal) minstens twee tellen later dan het voertuig ervoor.

Wist u dat bumperkleven u een boete op kan leveren vanaf € 200,-? Hardnekkige klevers kan zelfs voor maximaal 8 maanden de rijbevoegdheid worden ontzegd.

Om het aantal ongevallen als gevolg van onvoldoende afstand houden terug te dringen is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV Oost-Nederland) een campagne gestart die de aandacht vestigt op voldoende afstand houden. De campagne bestaat uit communicatie met weggebruikers, chevrontekens op de provinciale weg en het versterken van de (verkeers)veiligheidscultuur bij een aantal partner van ROV Oost Nederland. Wat is het ROV Oost-Nederland?

Wat is het ROV Oost-Nederland?
ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Onze ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis!  Bij het waarmaken van onze ambitie is eigen verantwoordelijkheid belangrijk. Van verkeersdeelnemers, onze verkeersveiligheidspartners en andere (maatschappelijke) organisaties. Onze aanpak is kennis gestuurd, integraal en proactief. Daarbij zetten we extra in op kwetsbare doelgroepen, zoals kinderen en ouderen, en op het gevaarlijkste gedrag in het verkeer. Denk aan rijden onder invloed en snelheid. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en de provincie Gelderland.

Kijk voor meer informatie op www.rovoostnederland.nl
Naast het ROV Oost-Nederland zijn de provincie Overijssel, de Overijsselse gemeenten, provincie Gelderland en de Politie Oost-Nederland betrokken bij deze campagne.

Bereken de juiste afstand

De landelijke norm voor de veilige afstand tussen twee voertuigen is de afstand die je aflegt in 2 seconden. Dus hoe harder je rijdt, hoe groter de veilige afstand moet zijn. Selecteer hieronder je snelheid en zie meteen de aanbevolen afstand tot je voorganger Om het makkelijker te maken geven we ook aan hoeveel personenauto’s van gemiddelde lengte dat ongeveer zijn.

130
Selecteer de snelheid (km/h)
72
Afstand in
meters
15
Aantal
personenauto’s
2
Aantal
seconden

Handig: bestel de afstandschijf

Wat was ook al weer de juiste afstand?
Vraag de afstandsschijf aan om als geheugensteuntje te gebruiken in de auto. De draaischijf geeft voor de meest gebruikte snelheidsbegrenzingen aan welke afstand je minimaal moet aanhouden. De schijf is in een beperkte oplage beschikbaar, dus bestel hem snel!

Meteen bestellen>

ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeers- veiligheid en van het gebied, ­brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en de provincie Gelderland.